Etikettövrigt
Läst 16611 ggr
Lorita
2012-03-28, 19:34

Upphovsrättslagen

Om upphovsrättsinnehavaren har gett sitt tillstånd till publicering är det din skyldighet att ange vem som är upphovsman i den omfattning och på det sätt god sed kräver.

Det upphovsrättsliga skyddet består av två delar, dels de ekonomiska rättigheterna det vill säga att kunna sälja eller hyra ut rätten att kopiera eller tillgängliggöra verket, dels de ideella rättigheterna. De ideella rättigheterna kan inte avyttras och innehas alltid av upphovsrättsmannen eller dennes arvingar, och gör det möjligt att hävda rätten till sitt verk.

Det är alltså möjligt att någon ger dig rätt att publicera material utan att betala ersättning, vilket trots detta inte påverkar dennes ideella rättighet. Det innebär till exempel att du inte får förvanska upphovsrättsinnehavarens verk, utan skall återge det i dess originalform.

För att skilja på en kopia och ett nytt verk så används begreppet verkshöjd, om ett verk anses tillräckligt självständigt och originellt så anses det ha verkshöjd och således vara ett nytt verk med alla rättigheter som då tillfaller den nya upphovsmannen.


När du länkar till andra websajter innebär det inte något intrång i upphovsrätten. Men det kan vara ett problem att rikta länkarna direkt till en annan artikel, speciellt om den inte öppnas i ett eget fönster.


Så länge länkar till andra sajter öppnas i egna fönster så är allting bra, men om så inte är fallet så skulle det kunna innebära ett problem. Om artikeln öppnas i en sida hos iFokus, så kan det betyda att läsaren till exempel uppfattar det som material som iFokus publicerat samt att den mottagande sajten kan förlora annonsintäkter.


Så för att undvika en eventuell diskussion så är det lika bra (och mer användarvänligt) att ta för vana att kryssa i rutan "Öppna i eget fönster" när ni skapar en länk.

Det finns en del platser där man får använda bilder gratis mot en länk och text. Här är några:

http://www.webbild.com/default.asp?path=10625&pageid=14157

http://fotografier.n3po.com/

http://www.publicdomainpictures.net/

http://www.sxc.hu/

För den som behöver väldigt speciella bilder är det kanske inte till någon hjälp.

Observera att de är gratis och royaltyfria när jag skriver det här. Kontrollera gärna att det gäller när du läser det om det har gått ett tag. Villkor kan ändras.

Sajtregel.

Eftersom det kan vara svårt att beskriva i ord, vad man menar när man beskriver en bild så, tillåter du genom att publicera en bild i en tråd att den som vill hjälpa dig får ändra i din bild och lägga ut bilden i samma tråd.

Detta är en sajtregel för att vi ska kunna beskriva och kunna hjälpa varandra maximalt.

Med vänlig hälsning _Lorita _Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen