Etikettövrigt
Läst 57106 ggr
[
2010-12-06, 18:55

Att ta betalt

Betalt.jpg

Om du har planer på att göra offentlig konst så tror jag inte denna artikel är så intressant, men om du vill göra konst för att folk i allmänhet ska ha denna att pryda sina hem med, så kan du fortsätta läsa. Denna artikel riktar sig till dem som vill göra konst som folk ska ha i sina hem.

Vi börjar med att vända på hela begreppet och ställer oss frågan - "vad vill jag betala för någonting som jag vill ska pryda mitt hem"? Om jag köper en möbel eller någon annan inredningsdetalj så räknar jag ju med att jag ska leva med denna några år. Då är jag kanske också villig att göra en investering, naturligtvis utifrån de medel jag har till mitt förfogande, men jag är beredd på att lägga en slant.

Jag kan ju gå till ett stort möbelvaruhus och köpa massproducerad konst för 800-900 kronor. Den massproducerade konsten görs av folk i Asien på en "konstfabrik", där man i princip på löpande band målar av en förlaga. Då ska vi ta med i beräkningen att objektet ska fraktas från Asien, fabriken där ska ha en vinst samt att varuhuset också ska ha en vinst. Kvar blir inte så mycket värde i tavlan av de 800-900 kronor som jag betalar och som jag dessutom riskerar att få se hemma hos någon av mina vänner.

Vill jag göra ovanstående investering för något som egentligen inte är värt så mycket som det kostar, eller vill jag investera det dubbla (1600-1800 kronor) till en konstnär som gör ett verk som jag vet att jag är ensam om och som jag vet är ett original där konstnären ifråga själv lagt ner själ och hjärta i sitt verk?

Även om jag personligen just idag skulle ha svårt att punga ut med 1800 kronor i ett svep, så är det ingen tvekan om vilket alternativ jag skulle välja. Ser jag ett verk som jag känner jag vill ha, så kan jag kontakta konstnären, betala en handpenning och komma överens om en delbetalning.

Med ovanstående i tanke vid prissättning på konst, måste man också ta i beaktande både tid som man lägger ner på arbetet samt materialkostnaden. Materialkostnaden är kanske inte så svår att beräkna, men tiden kan vara svår. För tiden är ju allt arbete som man lägger ner på ett objekt, från idé, till skiss och sedan till det egentliga arbetet med själva måleriet. Och det där är svårt att beräkna. Har jag jobbat 18, 24 eller kanske möjligtvis 36 timmar? Detta är helt omöjligt att beräkna eftersom målningen sker i etapper. För det mesta måste också målningen få hänga uppe och få "framkalla" sig tills den är färdig. Denna process består i att konstnären betraktar arbetet och känner efter hur bilden vill komma fram, för att sedan försöka få till detta på duken. Det är detta som är konsten.

Är det ett porträtt måste man tänka på att förutom ett bra måleri/tecknande, så ska där också kunna presteras en likhet. Det där är också en konst.

Sen är det ju så att vissa arbeten lyckas man bättre med än andra. Men om man lägger sig på ett utgångspris så kan man ju utifrån detta justera sitt pris uppåt eller neråt. Till exempel kan man sätta ett utgångspris på en storlek av en F8 (46x38 cm), en storlek som ligger lite mitt emellan. Vad utgångspriset ska vara får man själv komma fram till beroende på hur man säljer och hur man är i förhållande till utställningar. Har man haft sin första utställning så kan man lägga på lite på utgångspriset.

Ett tips är att kolla på andra konstnärers sajter och hur deras priser ligger. Utifrån detta kan man nog ganska lätt komma fram till ditt utgångspris.

Står man sedan inför en utställning så får man ju också ta i beaktande villkoren för utställningen, om galleristen ska ha provision och andra villkor som gäller för utställningen.

Morgaine den 6 december 2010

Choklad
2010-12-06, 20:08
#1

Intressant och tänkvärt, tack Gilla!

Jag har svårt att ta betalt om jag nu skulle göra någon bild till någon…jag har skänkt bort de flesta av mina bilder, tror jag har tagit betalt av två av dem..den dyraste kostade 600 kr (den är jättestor den bilden) och den billigaste 20 kr.

U R us
[
2010-12-06, 21:07
#2

# 1 - Varför har du svårt att ta betalt?

Lorita
2010-12-06, 21:51
#3

Jag ger bort framför att sälja billigt, är det en god vän som gillar något jag gör så kan ger jag gärna en present i form av eget alster.

Är det någon jag inte känner så väl eller inte alls då vill jag ha betalt, för arbete och material så klart Skrattande dom köper ju något unikt och något som dom kan ge deras hem en en unik prägel, då vill jag att dom inte köper för att det är billigt utan för att dom vill ha vad jag gör.

#1 Våga står för att du är unik och våga ta betalt för det Flört

Med vänlig hälsning _Lorita _Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
enola
2010-12-07, 18:05
#4

Bra sammanfattat! Jag har haft några kompisar som gett mig mer än vad jag bett om, det kanske betyder att jag tar för lite betalt så nu ska jag försöka få fram lite vettigare priser! :)

Sajtvärd på Utomjordiskt och medarbetare på Konstnärer!
[
2010-12-07, 20:52
#5

# 4 - Det har faktiskt hänt mig med, att jag fick lite mer Glad

CupcakeGod
2013-07-15, 09:02
#6

Jag tar 500 kr för 1 timme haha 😃

Hi.
annaniklasson
2013-07-16, 22:34
#7

Jag tycker i en del fall inte om att ta skäligt betalt. Jag vill att folk med typ min ekonomi ska ha råd att köpa en tavla eller väggmålning av mig. Önskar att man kunde variera priset exakt efter hur rik köparen är, haha. Har man pengar får man gärna betala, liksom, men jag skulle själv aldrig kunna lägga tusentals kronor på en tavla, vilket känns lite trist med tanke på hur många som har samma förutsättningar som jag. Konst är inte bara för rika människor!

Sen är det ju en ekvation med att kunna leva på sitt hantverk.. Och jag menar inte att man inte ska betalt, detta är bara mina funderingar.. Har ni några tankar om det här?

Sara FE
2013-07-17, 14:34
#8

#7 Jag förstår hur du tänker, och har själv sålt alldeles för mycket till "kompispris". På det viset får man det inte direkt att gå runt… Bara materialkostnaden för en målning kan ju gå på flera hundra.

Jag tycker att man bör ta ordentligt betalt, men det är inte så lätt att alltid säga nej när man vill sprida sin konst. Å andra sidan - vill någon verkligen ha konsten kan personen ifråga spara ihop till det, prioritera bort några krogkvällar eller liknande. Jag försöker att tänka på det på ett liknande sätt som folk säljer/skänker kattungar. Betalar man ordentligt för något värdesätter man det ofta på ett helt annat sätt. Jag ser de flesta av mina konstverk som mina barn, och jag vill inte släppa iväg dem hur som helst. Dessutom är jag inte rik, och behöver pengarna för att kunna skapa mer konst.

Holyghostorchid
2013-07-18, 21:17
#9

Har samma problem själv! Tycker det är väldigt svårt att värdera något jag har gjort. Själva materialkostanden är som du säger enkelt att räkna ut. Men jag bli sällan helt nöjd med något jag gör, och har då svårt att begära ett högt pris. Nu säljer jag förvisso sällan, men när det väl händer är det svårt. Brukar fråga kunden vad denne finner är ett rimligt pris, inte helt snällt kanske ;) Dessa tre tog jag materialkostnad + 100:- för

JuliL
2013-07-20, 23:47
#10

Jag håller med Sara FE till fullo, man måste värdera sin tid och sin konst, 

det ska vara lite lux och uppskattas av den som köper. 

Köparen ska inte springa runt och berätta alla att denne hade gjord 

en fynd som på loppis. Man tittar på massproducerat eller tryckt på 

canvas med några stänk av akryl färg över som kostar ibland några 

tusenlappar typ på Galerix och det säljs :S! 

Jag får nu massa förfrågningar på att måla porträtt eller djurporträtt 

och det är fantastiskt att höra att man är duktig och människor tycker 

att mina målningar är underbara, men jag har inte råd att måla billigt, 

för att det är inte billigt med all material och tid som går åt… Vill inte 

köparen betala ordentligt då målar jag hellre till mig själv utan

 tidspress och just det jag vill måla eller till familj och vänner i presenter…

Svårt att värdera konst men i min värld jag är mer värd med all övning, kunskap

och förmågan att skapa och dyra verktyg och material än typ 25 spänn i timmen 

som kunden är villig att betala för min konst och min själ, nåt som denne väljer 

för att jag ska måla upp…

Synd med alla sura och bittra kommentarer som jag får efter jag svarar på offertförfrågan…

Det är min konst och jag värderar ju som jag vill!

Dessutom även jag målar grattis om jag vill så klart, tycker det blir fint och speciellt i present eller till välgörenhet…

www.lovetoairbrush.com www.facebook.com/LoveToAirbrush
annaniklasson
2013-07-21, 08:24
#11

Jag kan bara säga tack för era kloka smarta inlägg!!

Choklad
2013-07-21, 13:42
#12

# 10

Tack för de orden- de hjälpte mig väldigt mycket måste jag erkänna. 🙂

U R us
tlover
2013-07-29, 10:33
#13

Min man har prissättningssvårigheter nu

han ska sälja sitt första hantverk (alltså det fösta han säljer inte det första han gör) och kommer antagligen att ta mellan 2000 och 2500 kronor men det blir extremt låg timlön ifall man ska räkna på nått sånt (vilket man inte kan med hantverk) jag tror han har arbetat på den sen i april (inte 8 timmar/dag precis ibland har den helt enkelt fått vila men många timmar är det ändå).

Men han har då en lösning ifall han inte kan sälja den för det pris han har satt, då får en kompis den. En kompis som vi vet kommer att uppskatta den.

här är den, det är ett koger för pilar, den är gjord i läder, jag kallar det konst för han gör varje sak unikt. OBS på bilden är den inte färdig, jag har ingen bild på den nu när den är färdig.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!
scheindel
2013-08-05, 12:00
#14

jag hade en lärare en gång som sa såhär:

du kan ta precis hur mycket eller lite du vill i betalt. det finns alltid kunder. men du måste veta vilka de kunderna är så att du når ut till dem.

jag tror hon har rätt. vill man nå ut till många så får man sätta ett lägre pris och göra sig väldigt tillgänglig. vill man ta ett högt pris så kan man göra det, men då måste man koncentrera sig på att nå ut till det fåtal som är villiga att betala ett sådant pris och övertyga dem om att det du gör är värt det.

nu är ju konst inte riktigt som andra produkter man säljer eftersom de flesta av oss ju inte gör konsten enbart för att sälja, men om man nu ändå ska sälja det man gör så tycker jag att man lika gärna kan tänka på det på samma sätt som när man säljer annat.

jag ger bort mina målningar i present till nära och kära, men det jag säljer tar jag rejält betalt för. jag är inte särskilt intresserad av att nå ut till många och jag använder priset till att dels kommunicera det och dels att visa att jag själv tycker att det jag gör är bra och att jag står för det -jag tar det priset som jag själv tycker att mitt arbete är värt och det är en hel del.

tlover
2015-09-05, 08:11
#15

Min man har nu varit med om att köparen prutade uppåt 😃det var väl inte mycket men några hundralappar extra än utsatt pris fick han för den här väskan.

Men han värderar fortfarande sitt hantverk för lågt enligt mig. Men folk är ju inte van att betala för handgjorda saker nuförtiden (varesig det är en målning el väska) så det är ju inte lätt att stå emot då alla förfasar sig över hur dyrt det är.

(För övrigt blev kogret i #13 inte sålt, vissa var intresserad men den var "för dyr")

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!
peterde
2015-12-03, 00:14
#16

Jag fick förfrågan om jag kunde göra 2 st porträtt till för mig okänd person. st. A3. Målade med pastellfärger. Jag är inte van att ta betalt/sälja några av mina teckningar.. men det hade tagit mig en bra stund av min fritid att måla så jag tänkte 500 kr st. = 1000kr … men det var enligt dom för dyrt. Aja skit i det då tänkte jag då… men nu i efterhand kanske jag borde satt ett lägre pris? (Bilden i inlägget har inget att göra med ovanstående fråga. La mest in den så ni ser på ett ungefär hur mina teckningar ser ut. Just denna teckning fick mina föräldrar… för att dom ville ha den)

Besök gärna min hemsida www.peterenstrom.se
Choklad
2015-12-03, 11:48
#17

Nej du var inte alls för dyr enligt min mening, dessutom är porträttet väldigt bra gjort, så ditt pris är helt ok.

U R us
peterde
2015-12-05, 09:12
#18

Ok Choklad, tack. Ska stå fast vid mitt pris.

Besök gärna min hemsida www.peterenstrom.se
Mindmusic
2016-01-09, 10:55
#19

Tycker det är svårt med priser och det är väldigt mycket konkurans inom fandom där det finns gott om konstnärer i alla möjliga prisklasser och kvaliter.

Så jag har valt att börja någonstans och allt eftersom kommer jag nog höja mina priser när jag blir bättre (eller om det är alltför många som beställer) 

Just nu är min range 5-50$ beroende på vad man vill ha (digitalt eller traditionellt)

mindmusic.deviantart.com
sandramarschall
2016-01-15, 15:56
#20

Hej alla! Kan säga att den här tråden är toppen. Självklart ska vi kunna sälja till priser som vi själva finner rimliga och jag har alltid haft svårt att säga att jag vill ha betalt och gett bort mycket. Ibland blir jag nästan upprörd över nära och bekanta som vill ha något men aldrig säger att de är villiga att ge något för det. Men! Sålde faktiskt ett av mina verk här om dagen nämligen denna och tog 250 kr för den då materialkostanden var låg och lite små misstag så jag ansåg att det var den iallafall värd och det var inget snack om priset från köparen :D Så många gånger är det väl lite självförtroende och självinsikt kanske? Som behövs? :)

dreamseed
2016-01-17, 09:30
#21

priser är super svårt , bra tråd här o bra läsning . jag säger nog att man ska ta det man tycker det är värt i tid o material etc och INTE ta för lite , vi måste ju lära folk att konst tar massa tid o kärlek att skapa  och varar för alltid och är one of a kind :)

jag säljer inte tavlor om det inte känns bra i magen med pris o person haha jag känner när rätt person vill köpa och dom betalar och förstår att konst kostar lite mer än mass producerad konst på canvas tex gallerix 1x1 m 3500 kr st…vi kan inte vara billigare än gallerix eller ikea va ? hihi bra tråd mer exempel  detta är givande att se hur andra tar betalt och visar sina alster här <3 

mera konst åt oss alla det är underbart och vi som skapar ska vara stolta att vi hittat den glöden att fortsätta skapa oavsett om vi säljer el inte för stunden :)

http://www.mydreamseed.se
JohanEjerblom
2016-02-05, 12:26
#22

Hejsan! Väldigt intressant tråd, jag som många andra går i funderingarna vad man ska ta betalt för sina "skapelser".

Kompressionen Släpper

Jag ska ha min första vernissage i Mars och kommer sälja tavlorna där, inkl passepartou men utan ram. Dom är mellan 70x50cm till 25x35cm. Målade i Akvarell och tusch de flesta.

Bifogar en bild för att visa vad jag gör.

Jag har inget "namn" men har fått en hel del förfrågningar om att sälja, till vänner och vänners vänner.

Jag har tänkt mig från 500:- för små till 2000:- för dom största. Är det rimligt?

Swirloman
2016-03-17, 13:47
#23

Eftersom jag är egenföretagare tar jag timbetalt. Håller mest på med "designpainting" och jag och kund vet hur slutresultatet kommer att bli. I mitt fall 500kr x 10 timmar= 5000:- Tycker folk att det är för dyrt har jag prints för 500:- Har ingen sida än och folk brukar besöka mig eller så visar jag foton på tavlorna. Jag är envis och tycker de att det är dyrt kan de måla sin egna tavla :P

peterde
2016-03-25, 00:58
#24

Fick förfrågan idag om jag ville måla ett familjeporträtt på en kille och hans 2 döttrar. Jag skulle åka dit och ta fotot. Teckningen/målningen i storlek A2. Olja el. Pastell inklusive glas/ram. "Om jag blir nöjd, får du 1000 kr" sa han. Jag är inte bra på att ta betalt och är heller inte så van, men kan inte låta bli att känna mig lite kränkt. .

Besök gärna min hemsida www.peterenstrom.se
JohanEjerblom
2016-03-25, 10:48
#25

Du har ju bra känsla och djup i dina målningar så du behöver ju inte se det som "träning" för din del. 1000 är ju typ materialet? (Målar inte med olja så är osäker på vad det kostar).

Nu är jag själv inte duktig på att ta betalt, men på min första vernissage som jag frågade om tidigare i tråden, så satte jag priset 3 500 - 4500 på 50x70 akvarell. Och fick sålt det mesta.

[
2016-03-26, 21:54
#26

1000 kr tycker jag låter alldeles för lite betalt för en så pass stor målning, så jag förstår att du känner dig kränkt. 

Dock tycker jag att man som beställare också ska känna sig nöjd innan man betalar och givetvis får de inte tavlan/teckningen om de inte betalar.

peterde
2016-10-22, 23:16
#27

Gjorde denna bilden st A3 åt en på jobbet och jag sa att jag inte behövde ha något för det. Men fick ändå 500 kr för den. Naturligtvis är jag tacksam för det för nu vet jag (sen mitt första inlägg #16) att jag kan sälja mina pastellteckningar för minst 500 kr. :)

Besök gärna min hemsida www.peterenstrom.se
Therese.G
2016-10-28, 20:20
#28

Otroligt bra och viktig tråd!
Gav mig som är lite dålig med prissättning något att tänka på. :)

Appropå priser fick jag idag höra att om jag är RIKTIGT bra och har riktig tur så får jag max 500kr för en oljemålning. Samma person hade nämligen köpt en oljemålning som ung som endast kostade 50kr.
Fast han sa även att jag inte räknades som en konstnär/målare förrän jag var ordentligt känd, helst död för då är mina verk mer värda.

Det är uttalanden som det här som gör att jag inte alls vill hålla på att "bråka" med att ta betalt. Han sket totalt i vad vi faktiskt lägger ner i arbetet .. det är ju inte bara en "fin bild" som vi massproducerar.

\- Therese
Tarotstollan
2016-10-28, 20:58
#29

Fy vilken tråkig person!😕

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
[
2016-10-29, 01:03
#30

Det som inte människor verkar förstå är att det tar tid att få en tecking eller målning klar. Fråga dem om de vill jobba gratis, så kanske de förstår.

vevve89
2016-12-07, 19:42
#31

Jag har eget företag sedan drygt 1 år. Ex. A4 i blyerts kostar från 700:-. Är det för dyrt får dom väl tycka det och beställa av någon annan. Jag tycker jag är för billig men vill bygga i lagom takt så att jag bygger en kundkrets. Har beställningar på listan hela tiden. Pris beror på storlek och hur många djur/människor på bilden bland annat… #24 hade tagit det som en förolämpning. 1000:- för a2 i de medierna är ingenting! 😉

Jane-Lyzell
2016-12-15, 10:30
#32

27 du är jätte duktig - är det torrpastell du arbetar med ?

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"
SBrors
2017-08-22, 20:26
#33

Hej! Är helt ny på det här forumet, men har redan sett en hel del bra inlägg. Härligt! Jag har tecknat och målat en hel del genom åren, men har som så många andra här "givit bort" mina alster. Till våren kommer jag ha min första riktiga utställning, och brottas med prissättningen. Vill inte vara för billig. Det kommer uteslutande bli akvareller. Och jag funderar på ett prisspann på 1500- 2500kr/st kan det vara rimligt för en noob?

Choklad
2017-08-26, 12:03
#34

# 33   Jättefina ! Jag tycker  1500 /styck är ett bra pris

U R us
Kaktusar
2017-11-09, 15:52
#35

Vilka härliga bilder! Hade gärna gått på den där utställningen. Nu antar jag att det är för sent.
Jag har en fråga angående timpris på folk, eller kanske royalties. Nu är det ju mer fysiska målningar som har kommit upp men hur skulle du ta betalt om ni blev ombedda att illustrera en barnbok till ett mindre förlag?

sternad
2018-04-01, 13:45
#36

Hej! Ny medlem som kommer in lite sent i tråden men tycker att det var ett intressant ämne så hoppas på fortsatt utbyte :) 

SBrors - riktigt snygga bilder, hur gick det med försäljningen? Och ni som målar porträtt - stå på er i prissättningen, det är så svårt att få till snygga och porträttlika bilder!

Jag målar akvarell och ska ha min första lilla utställning till sommaren. Har tagit omkring 1500 kr inkl. ram/1300 kr exkl. ram för de senaste målningarna jag gjort i A3-format. Törs man höja något inför visningen? Se bilder nedan för några exempel på tavlor som kommer finnas med (alla storlek A3) - temat blir norrländsk sommar :) Feedback och konstruktiv kritik är förstås också välkommet!

Tarotstollan
2018-04-02, 00:58
#37

Många fina och inspirerande bilder!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
novembre
2018-10-18, 12:07
#38

Jag tycker inte man ska ta för lågt i pris. Det är mycket kunskap och arbete (teknik, övning, arbets och tankeprocess) som ligger bakom en  målning/teckning och framförallt tiden. Någon som själv inte arbetar med konst kanske inte förstår det arbete som ligger i ett konstverk om personen inte hållit på med det själv. De ser bara det färdiga verket och inte arbetet bakom. 

Om kunden inte respekterar ert pris så värdesätter de inte ert arbete/konstnärlighet enligt min mening, och jag tycker därför inte man ska sänka sig till ett lägre pris.  Kanske förlorar man vissa kunder, men jag tror även att man stärker sin identitet som konstnär genom att stå på sig. 

Att stå på sig med sitt pris visar också att man värdesätter sitt eget arbete och sig själv som konstnär. Jag tror även också att just det utstrålar  säkerhet och att ens konst är värt priset man sätter.  Rent psykologiskt hos människan tror jag att ju billigare en produkt är, desto sämre värde har den i folks ögon, ex. känns det mer attraktivt med en kudde som säljs på NK för 400 kr än att köpa en liknande på ÖB för 20 kr. Givetvis tänker inte alla så, men jag tror ändå att det finns ett intalat värde i sådant som har ett högre pris. Att det dyrare har bättre kvalitet. Samma sak tror jag även gäller med konsten, inte vill man att ens konstverk ska hamna i nån fuktig vind för att kunden har tröttnat på målningen. Man vill ju att det verkligen ska värdesättas!

Gå gärna på utställningar, kända som mindre kända,  och se vad andra sätter för pris på sina konstverk, det kan ge en självförtroende! :) Jag har sett konstverk i det lokala bibliotekets utställningssal där mindre kända ställer ut och priserna ligger mellan 1000 och uppåt ungefär så våga ta betalt skulle jag säga! Kunder som är tveksamma kan allt få veta hur mycket arbete som ligger bakom ;)

Nassla
2019-04-27, 19:18
#39

Hej!Jag är ny medlem och kanske lite sen med att skriva i den här tråden, men jag skriver ändå och chansar på svar. 

Det är så att jag ska ha min första egna utställning nu i början av maj. En ganska liten utställning och inte speciellt märkvärdig men ändå ett stort steg för mig. Några som tidigare sett mina bilder har visat intresse för att köpa men jag har jättesvårt att sätta pris på mina egna bilder. Kan ni ge några tips på riktlinjer som jag kan gå efter? Är det stor skillnad i pris beroende på materialet som använts?

Storleken varierar på bilderna men alla är målade med akvarellpennor. Jag har ingen aning om hur mycket tid som har lagts ner på bilderna. 

Här är ett exempel som jag har målat. A3 format med akvarellpennor. Vad skulle kunna vara rimligt att begära för den bilden?

Tacksam för svar!

Tarotstollan
2019-04-27, 23:37
#40

Så otroligt vacker!😍 Jag vet inget om priser men ta ett högt pris! Det är de värda!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Karlbergart
2020-05-24, 07:21
#41

Mycket bra tråd! Jag ska ha två utställningar i höst och har ingen aning om hur högt eller lågt jag ska lägga mig. Älskar när penseln får flöda fritt för att skapa ett abstrakt konstverk. Denna hänger inramad i vårt sovrum och jag får inte sälja den för sambon 😅

Lena Erlandsson
2020-07-31, 07:43
#42

Intressant tråd och tack för mkt fin konst. Jag har väldigt dåligt självförtroende när d gäller mina egna verk och lägger mig ofta lågt men kan ibland känna mig lurad. Tecknat ngr snabba porträtt under sittning och efteråt insett att personen förväntar sig bilden gratis. Däremot ger jag  gärna bort till bekanta om det känns bra

ler
ler 
2020-07-31, 23:10
#43

#42 jag förstår och känner hur du tänker. Men jag menar att man måste se det hela som vilket arbete som helst, det är ju klart att man måste ta betalt för det man gör, så bara börja räkna på vad som är rimligt. Man måste ju heller inte bli någon superkändis som får 100 miljoner men en ordentlig lön skall man ha. Och tänk på kostnader för material, du skall kanske betala skatt och semesterpengar liksom alla andra. Då jag gick på konstakademin i Danmark fick jag besök av en kompis som gick på konstskola i New York, han var super bra tecknare och otroligt rutinerad, vi gick en afton runt i staden på olika caféer och han tecknade dom som arbetade där och sålde teckningarna för 300, det var 1990 så det var en del pengar. Han sålde allt och vi fick gratis öl. Efter några caféer och några timmar senare hade han en skaplig bunt pengar. Det var en upplevelse jag inte glömmer.

Upp till toppen