Akrylmåleri

Vatten eller ej?

2016-09-10 23:17 #0 av: Tarotstollan

Jag har börjat att måla lite med akrylfärger på papper men skall nu gå över till dukar. De jag har köpt är redan grundade 3 ggr och färdiga att måla på men då kommer problemet...
Jag har sett att vissa lägger på ett tunt lager med vatten innan de börjar lägga på grundfärgen, andra målar på grundfärgen direkt.
Spelar det någon roll vilket man gör och varför lägger de på vatten först?

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-10-29 14:25 #1 av: Choklad

Menar du att duken är grundad tre gånger med akrylfärg redan då du köpte dem ?

Om duken är helt ny och oanvänd, så kan du lägga på vatten för att färgen ska bli mera flytande , inte så skarpt avgränsande mot de andra färgerna. Hur mycket du vill att det ska flöda bestämmer du genom att variera mängden med vatten.

Men om du redan har målat med akrylfärg och låtit det torka, blir det inte samma effekt på flödet som på en oanvänd duk.

Genom att lägga på vatten och låta det sugas in i duken så dras färgen in i duken och på detta sätt kan man måla moln och vatten, dimma, rök  mm

U R us

Anmäl
2016-10-29 23:10 #2 av: Tarotstollan

Det står att den är universalgrundad (vad nu det betyder) 3 ggr. Lämplig för olje- akryl- och vinylfärger.
Nej, jag har inte målat på någon duk ännu. Skall börja när jag får mer tid.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-10-30 10:52 #3 av: Choklad

Jag har målat med både olja, akvarell och akrylfärg på duk,  det går jättebra.

U R us

Anmäl
2017-02-01 00:45 #4 av: Mando

Man behöver inte blanda vatten i sina färger, akryl fäster på i princip allt. Många blandar ut färgen med vatten för att den ska torka långsammare, det gör att den är lättare att få på och samma mängd färg kan täcka lite större yta, Det kan man göra om man vill täcka hela duken med en viss färg först, till exempel. 

Men! Många vet inte att om man använder mer än 30 procent vatten i färgen så blir den inte lika hållbar och kan spricka efter ett par år. Men man kan använda vatten, eller så kan man ta ett akrylmedium. Ett medium är något som man kan blanda i färgen för att få olika effekter så som rinnigare, tjockare eller glansigare färg, för att nämna några. Men det är inte heller något man måste ha. Jag brukar bara blöta penseln eller färgen lite.

Anmäl
2017-02-01 15:45 #5 av: Choklad

Jag brukar måla direkt på canvasen/panån, utan att grunda. 

U R us

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.