Materiel, material, teknik, tips och råd

Vattenfärg

2014-02-17 15:06 #0 av: -Aida-

Jag gillar att måla med vattenfärg men tycker de är ett problem när papperet får bucklor som höjs uppåt när de kommer i kontakt med vatten, jag använder vanligt ritpapper att måla på och bilderna blir inte lika snygga med alla bucklor, finns det nåt sätt man kan undvika att få bucklor eller kanske det finns ett annat typ av papper som tål vattenfärg mycket bättre?

Anmäl
2014-02-17 16:52 #1 av: RickardL

Finns en uppsjö av akvarellpapper, men kan inte så mycket om det. Andra vet säkert vilka som r bättre och sämre.

Anmäl
2014-02-17 22:44 #2 av: Gur4m1

Några tips är

köp akvarellpapper-:) Just för att det är tjockare och mer hållbart, för att undvika bucklor ska du nämligen fukta det lätt, t.ex doppa den upp ochner i vattnet eller spraya med flaska- sen tejpar du den/spänner upp den mot en skiva eller bordet. Jag brukar använda frystejp. Ska vara tejp som inte fastnar för hårt på pappret, så använd inte gaffa eller vanlig tejp ;)

Akvarellpapper är ofta limmade runt om i blocket, för att förhindra att pappret börjar vrida och ha sig. Har man ett löst ark ska du därför göra som jag skrev ovan. Men för att undvika buckor helt så ska du alltså först futka hela arket innan du tejar upp den. Sen kan du ju låta den torka lite innan du börjar måla :)

Upplever att akvarellpapper i överlag inte blir lika buckligt som "vanligt ritpapper" även om man inte fuktar det eller spänner upp arket med tejp. Tror det är omöjligt att undvika att papper som inte är gjort för akvarellmålning, inte ska börja buckla sig eller bli lite missformat om man målar på det med blöta färger. Buckolorna syns ju lite mindre sen, om du väljer att lägga in den i en ram med glasskiva. 

Akvarellpapper är inte så jättedyrt, det finns olika kvalitéer och du kan ju örja med något billigare- för det lär ändå vara bättre än vanligt skriv/ritpapper.

Anmäl
2014-02-18 01:09 #3 av: -Aida-

#2 ååh vilka schyssta tips, tack för de. :D

Anmäl
2014-09-03 12:49 #4 av: Anna H

Kika runt på denna, där har du tips på material och papper:

http://www.annaskonst.com/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.