Materiel, material, teknik, tips och råd

Fråga kring att måla på duk

2013-12-04 22:22 #0 av: KnasigaEllinor

Hej! har aldrig skrivit på konstnärer ifokus tidigare men tittat runt lite och sånt.

Jag målar gärna som hobby, och hade precis en bild kurs på universitetet i del av en större utbildning (lärarprogrammet fritids + bild) och min lärare tyckte en sak som jag tyckte kändes lite onödigt:

säg att man vill måla med akryl på en duk, motivet är litet och typ, en blomma eller något, tanken är inte att det ska vara någon bakgrund, bara vitt.

min lärare ansåg att man behövde måla bakgrunden vit med akrylfärgen, annars skulle det bli konstigt. Jag tycker hennes påstående låter lite onödigt, man får väl välja själv om man vill måla vit bakgrund på redan vitt eller inte? hon tvingade en tjej i klassen att måla bakgrund i efterhand på en bild, och tjejen blev lite missnöjd.

Tycker ni att man bör måla bakgrunden oavsätt om det "behövs" eller inte? måste bakgrunden matcha motivet genom att vara samma sorts färg? Ska själv måla en gren med blommor på, på en tavla och hade först inte tänkt måla vitt, men om "alla" anser att det bör vara så vill jag gärna veta varför. :)

Anmäl
2013-12-04 22:27 #1 av: LinDajSon

Man behöver behöver inte måla bakgrunden vit om den redan är vit.

Anmäl
2013-12-05 12:24 #2 av: Gur4m1

Såhär är det- Färdiga dukar i butik brukar redna vara gurndmålade, jag tror hon kanske tänkte mest på det. Är duken/tavlan inte grundmålad så tänker hon ju rätt. Din lärare kanske aldrig tänkt på _varför_ hon alltid "grundmålar" sin duk och att det kanske inte behövdes på din klasskompis duk? Men grundmåla bör man alltid göra, vilken färg man har avgör man själv men det brukar oftast vara vit. :)

Så därför tänkte jag att antingne förstod inte ni elever att ni målar/målat på ogrundad duk eller så är läraren så inkörd på att man behöva grundmåla själv, men duken redan är gundmålad och då behövs det inte, egentligen. Duborde hänvisa tll eget smak och tycka och konstnärlig frihet annars ;) Avskyr när lärare ska lägga sig i om man inte bett om deras åsikt i fråga om utseende- däremot väglesning inom det tekniska är ju eftersträvansvärt. Så fråga _varför_ hon tycker att ni ska måla bakgrunden. Om det är grundmålade tohn tänker på, är duken redan vitmålad så behövs det ju oftast inte- men hon aknke anser att det är för dåligt gjord/dålig kvlité?

Anmäl
2013-12-05 21:57 #3 av: annaniklasson

Sedan kan det vara såhär också, att dukar brukar vara grundmålade vit i en ganska matt vit färg. Akrylfärg är oftast mycket blankare, och vill man ha samma glansvärde kan det vara en poäng att måla bakgrunden i vit akrylfärg. Det är helt och hållet en smaksak tycker jag.

Tycker man inte att det är så viktigt att all färg är lika blank, så är det jätteonödigt att slösa den dyrare akrylfärgen på bakgrunden. Ska man måla upp stora enfärgade ytor kan det vara bra att använda en blankare väggfärg eftersom den blir mycket billigare i längden.


Anmäl
2013-12-05 21:59 #4 av: annaniklasson

+ att ett annat alternativ för att få samma glans är att lacka hela målningen efteråt.

Anmäl
2013-12-05 22:04 #5 av: Gur4m1

Ja, jag tänkte att lack eller annat motsvarande ger ju en målning amma glans (men själv tycker jag att målningar med olika glansytor kan vara spännande och skapa ett annat djup i tavlan/motivet). Men ja, man måste inte använda just dyr akrylfärg som grund, mins att vi bukade grunda våra tavlor med nån billig väggfärg som vår lärare fått tag i. Det viktiga är ju att det är något som akrylen fäster bra på.

Anmäl
2013-12-06 10:36 #6 av: Choklad

jag tycker att man gör som man vill. Det är ju akryl och det funkar på det mesta, och man kan kanske få lite annorlunda effekter- och mycket är ju beroende på om man vill se pannåmönstringen eller inte. Det blir ju annorlunda om man tänkt måla direkt på en obehandlad pannå med oljefärg.

Det är ju lite efter vilka material man ska använda.

Sedan - å andra sidan- tänker jag att går man en kurs så får man lyssna på läraren, förutsatt att denne har koll på vad h*n lär ut. 

Konstigt att man målar bakgrunden sist i en akrylmålning?

Akvarell har ju bl a den tekniken, men inte akryl och olja.Funderar

U R us

Anmäl
2013-12-06 11:00 #7 av: KnasigaEllinor

Tack, som jag tänkte är det alltså inget "måste" att måla bakgrund som min lärare påstod.

tyvärr är kursen slut och jag kommer inte få möjlighet att träffa henne igen så jag kan inte fråga henne vidare kring ämnet, det kändes bara så "dumt" att hon tvingade alla till att måla bakgrunder, även om man bara målade det vitt.

Då vet jag :)

Anmäl
2013-12-06 15:45 #8 av: Choklad

# 7

Din tavla, ditt skapande. Gör man "fel" kan man göra om .

U R us

Anmäl
2013-12-06 18:55 #9 av: Lorita

jag förstår tanken med att börja med bakgrunden, det blir ofta bättre än att sätta dit den senare. 

ska man ha bakgrunden vit så är det bra om den är samma vita som övriga målningen då det finns olika vita och då hänger hela bilden ihop på ett annat sätt.


Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.