Materiel, material, teknik, tips och råd

Skilja på olja och akryl?

2013-05-03 11:07 #0 av: parsley

Hur ser man om en målning är en olja eller akryl om man t ex hittar en tavla på loppis eller auktion? 

Kan en akrylmålning målas över med oljefärg? 

Jag funderar på att beställa / köpa en tavla av en kompis och eftersom jag gillar gamla ramar så funderar jag på att låta vännen måla på en loppistavla. Är det genomförbart? Ska man måla över den gamla duken med grundfärg först? Vilken färg kan vara lämplig att använda för grundmålning?


Anmäl
2013-05-03 16:25 #1 av: Lily

Det går att måla över akrylfärg med oljefärg, tvärtom går dock mindre bra...

Om du bara vill åt den gamla ramen så går det ju att ta ut tavlan och sätta i en ny duk eller pannå i samma storlek. Det kan ju vara jobbigt att måla när tavlan är inramad om man vill undvika färgfläckar på ramen.

Anmäl
2013-05-03 20:54 #2 av: [luneri]

Om ramen har ett udda mått och inte kan hitta en passande duk till, går det att beställa kilramar i den storlek du behöver hos en inramare. De kan även spänna upp duken om du även vill det. Men var noggrann när du mäter ramen isåfall, så att den verkligen får rätt mått. Du kan även nämna att det är ramens mått så hjälper han/hon dig att få rätt mått på duken så att den verkligen passar i ramen. 

Medarbetare på Konstnärer I Fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.