Oljemåleri

Akryl, på olja...

2013-03-21 02:29 #0 av: Bybo

...ja, asså, KAN man måla på acryl över olja. vad jag har förstått, så ska det inte funka...meeen, man vet aldrig. Någon av er, som har testat??

Jo, det är så, att min nu döda pappa var konstnär, och målade bla i olja. Och, han typ ville, att jag skulle fortsätta på hans påbörjade (mest vyer)

Om, det inte funkar, har ni något tips, på om jag ändå kan köra på utan oljefärg???

Anmäl
2013-03-21 12:43 #1 av: Gur4m1


Olja på olja...man kan köra akryl på olja, men akryl på olja är inget hållbart. Det är väl mest det manlärt sig i skolan osv. :)

Fårman fråga varför du absolut inte vill måla med oljefärger? Ska finnas mer allergivänliga/doftfria sådana.

Anmäl
2013-03-21 12:48 #2 av: Bybo

:))) Tack, för svar. Hm *harkel* är en nobis med dåligt självförtroende samt lite lättja, ja, "vet" inte helt, hur man kör på med olja, och, ja, tar som lite tid! Fats, det sista var nog en rejäl bortförklaring :))

Anmäl
2013-03-21 12:57 #3 av: Gur4m1

Olja är väl som akryl, bortsett att som du säger, tar längre tid att torka. Det i sin tur gör det nästan enklare med att få till färgerna osv.:)

Du får öva lite och sen ta dig an din fars tavlor! :D

Anmäl
2013-03-22 16:22 #4 av: sisela

grejen med akryl under olja är att skikten ska bli fetare och fetare och därigenom mer elastiska. När man bara målar med olja så börjar man också med ett lager olja som är förtunnat, så det är mindre fett. 

Akryl ovanpå olja kanske funkar ett tag men så börjar det nog att kanske spricka och flagna och det vill man ju inte om måleriet betyder mycket för dig. 

Kan du inte träna lite med olja på egen hand först? Du måste ju inte fortsätta din fars verk nu på en gång. Är det inte en väldigt fin tanke att man jobbar och blir bättre så man kan färdiggöra hans bild?

Anmäl
2013-03-22 16:34 #5 av: VildaVittra

Om du nu inte vill köra oljefärger, så har jag sett konstverk där man använt oljepastellkritor ovanpå olja.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-23 09:54 #6 av: Gur4m1

JA grejen ärju att olja på olja går bra ;) Olja på akryl går "bra" men akryl och annat "icke oljigt" fastnar inte riktigt som det ska på olja. Litesom "vatten och olja".

Anmäl
2013-03-23 10:36 #7 av: Lorita

Jag tycker inte du ska röra din pappas tavlor men väl gör några tavlor där du börjar som han har och sen utifrån dig själv jobbar vidare.

Låt sen dom hänga bredvid varandra, som ett gemensamt konstverk. 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.