Försäljning av konst

Det här med copyright - vad gäller?

2012-06-07 15:58 #0 av: _Lo_

Hejsan!

 

Om jag säljer en originalmålning som jag själv målat. Behåller jag ändå rättigheterna till bilden då, dvs att jag behåller rätten att kopiera bilden, sälja kopior, sälja bilden till företag som kan använda bilden i sina kataloger etc? Om jag säljer en originalmålning av mig så köper de väl bara just den bilden, och har rätt att rama in den och sätta den på väggen, inget mer?

Säg att jag målar en akvarell, tar ett foto på bilden innan jag säljer originalet. Har jag rätt att trycka upp fotot och sälja kopior av bilden då?

 

 

 

Anmäl
2012-06-07 16:42 #1 av: Lorita

Du ska skriva kontrakt med köparen så den vet vad den köper och du vet vilka rättigheter du säljer.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2012-06-07 18:00 #2 av: [Alenzi]

Men om man inte gör det, vad gäller då?

Anmäl
2012-06-07 18:08 #3 av: [Sara FE]

Man behöver inte skriva något kontrakt för att sälja en tavla. Du äger fortfarande rättigheterna om du inte har skrivit på ett papper som säger något annat.

Tillägg: Information på BUS (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige).

Anmäl
2012-06-07 21:04 #4 av: DesK

Copyrightskyddet gäller oavsett du har skrivit något kontrakt eller ej. Det vill säga du, i egenskap av konstnär har fullt copyrightskydd på dina verk även när du har sålt dem. Däremot är det bra att informera köparen av orginalet att du eventuellt kommer att visa bilden eller reproducera bilden. Det är bara du själv som har rätt att på ett eller annat vis kopiera och reproducera dina bilder, ingen annan. Undantaget är om du skriftligen och tydligt överlämnar copyrighten till någon annan.

Läs gärna artikeln om upphovsrättslagen

Désirée

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.