Materiel, material, teknik, tips och råd

Varifrån utvinns färgerna?

2010-08-30 19:52 #0 av: Choklad

Jag vet ju att färgerna utvinns ur pigment, men var hämtar man råvaran? ur stenar kristaller och annat? Man kan göra färg av jord tror jag, och jag har testat att mortla äggskal. Och sedan ; vad blandar man pigmentet med? Jag ska ha ett recept någonstans på hur man gör sin egen akvarellfärg...Obestämd

Jag undrar också hur de allra första konstnärenerna gjorde sin färg? jag menar grottmålningarna finns ju kvar än och då måste de ju vara väldigt hållbara Tungan ute

U R us

Anmäl
2010-08-30 20:01 #1 av: [GunillaR]

Rödockra, gulockra och sot var de första färgerna som användes i grottmålningarna. Ockran är en järnförening, ett förstadium till malm.

Umbra (mörkbrun) är också en färg som används till färgpigment. Kommer också av järnrik jord.

Jag kommer att fördjupa mig i en kommande artikel om färgerna, även om lite material och storlekar på dukar.

 

 

 

Anmäl
2010-08-30 20:04 #2 av: [GunillaR]

Bifogar två bilder från grottmålningarna i Lascaux /södra Frankrike.

 

Anmäl
2010-08-30 20:05 #3 av: [GunillaR]

andra bilden

 

Anmäl
2010-08-30 23:59 #4 av: Choklad

De är så vackra och kraftfulla dessa målningar. Så enkelt målade men ändå så perfekt gjorda. och tänk då fick man lära sig själv att måla...Underbara färger! (eller man kanske fick lära sig genom att se på hur målaren gjorde)?Obestämd

och dessutom att kunna göra detta på en grottvägg...och alla åren som har förflutit. Jag önskar jag kunde komma tillbaka dit och få se på när de målade Tungan ute

U R us

Anmäl
2010-08-31 00:20 #5 av: [GunillaR]

Visst är de helt underbara! Så enkla linjer som beskriver djurets kraft.

Jag skulle också vilja se dessa!

Anmäl
2010-08-31 01:05 #6 av: stina63

Intressant om hur färger utvinns, Ska bli intressant läsa sen Gilla.

Grottmålningarna är mycket vackra enkla och vackra.  Helt otroligt att dom finns kvar grottmålningarna som målade sör så längesen. Hade varit spännande se dom i värkligheten

Anmäl
2010-08-31 01:08 #7 av: Choklad

Tänk att måla dessa på väggen hemma..det tror jag skulle bli fint...som graffitti...

U R us

Anmäl
2010-08-31 01:35 #8 av: [GunillaR]

# 7 - WOW! Vilken design idé! Jag kan se det framför mig, en fondvägg med en "grottmålning".

 

Anmäl
2010-08-31 05:21 #9 av: Achatina

Nermalda mumier :3

Inte längre i och för sig, men förr i världen fanns färgen "mumiebrun" med just det innehållet.

 

Tror det mest är ur mineraler och stenar som krossas och blir pigment. Vissa färger tillverkas av sten/mineraler som bara finns i svårtillgängliga krigshärjade länder vilket gör/har gjort priset för dessa färger skyhögt. Tror det är typ kadmium rött eller likn rödfärg som tillverkas av en sten i afghanistan (iran eller irak) och av logiska skäl har väl tillverkningen så gott som avstannat helt.

 

Medan färger som pariserblå (tror jag det var) utvinns ur en sten som är vanlig - så pigmentpulvret blir inte alls lika dyrt.

Anmäl
2010-08-31 10:46 #10 av: Choklad

Finns det några "konstgjorda" pigment?

U R us

Anmäl
2011-09-03 11:44 #11 av: [GunillaR]

Jag ser att här finns en fråga som är obesvarad. Ska ta reda på om det finns konstgjorda pigment. Jag tror det finns men frågan är hur de i så fall gör.

 

Anmäl
2011-09-03 17:56 #12 av: [GunillaR]

Jag hittade detta på nätet:

 

 

Pulver med olika ursprung

I dag finns en uppsjö av pigment, både naturliga och syntetiskt framställda.

Jordpigment

Jordfärger (umbra, terra, ockra) utvinns ur markens vittringsjordar och finns inom färgskalan gult– brunt– rött. När de bränns i ugn blir de i regel mörkare och rödare. Andra mineraliska pigment framställs ur krossad sten, exempelvis ultramarinblått.

Oxider

Rost är en oxid som man kan göra färgpigment av. Detsamma gäller glödskal, det yttersta skiktet som bildas vid upphettning av stål. Järnoxid, titanoxid och zinkoxid är exempel på sådana färgpigment. Falu rödfärg framställs genom rostning av biprodukter från gruvverksamhet.

Syntetiska färgpigment

Framställs ur petroleum dels för att kopiera jord- och växtfärger på syntetisk väg, dels för att få fram kulörer som inte finns naturligt. Oxidsvart, ett syntetiskt mineralpigment, har på det sättet ersatt kimrök (sot) som var det vanligaste svarta pigmentet i äldre tid.

Giftiga pigment

Blyvitt, arsenikgrönt, äkta cinnober (kvicksilversulfid), kromgult, kromgrönt och zinkkromat är giftiga och används inte längre.

Metallpigment

Pulveriserade metaller som brons och aluminium kan innehålla tungmetaller som belastar miljön.

 

Från denna sidan

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.