Etikettövrigt
Läst 31747 ggr
[
2010-10-30, 18:09

Upphovsmannarätten

Meningen är inte att tråka ut någon med en svårläst lagtext, så därför bifogas länken så att den som vill läsa lagen i sin helhet kan göra detta. Läs den gärna!

 http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19600729.HTM

Vi ska göra några saxningar som kan vara intressanta för oss

***   o   ***

1 Kap. Upphovsrättens föremål och innehåll

1 § Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket.

Upphovsrätt innefattar uteslutande rätt att förfoga över verket genom och genom att göra det tillgängligt för allmänheten, i ursprungligt eller ändrat skick, i översättning eller bearbetning, i annan litteratur- eller konstart eller i annan teknik.

Då exemplar av ett verk framställes eller verket göres tillgängligt för allmänheten, skall upphovsmannen angivas i den omfattning och på det sätt god sed kräver.

Ett verk må icke ändras så, att upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart kränkes; ej heller må verket göras tillgängligt för allmänheten i sådan form eller i sådant sammanhang som är på angivet sätt kränkande för upphovsmannen.

 Ett verk anses offentliggjort, då det lovligen gjorts tillgängligt för allmänheten.

Framställning av exemplar för privat bruk

12 § Var och en får för privat bruk framställa ett eller några få exemplar av offentliggjorda verk Exemplaren får inte användas för andra ändamål än privat bruk.

***   o   ***

Det som är intressant för vår sajt är att ta hänsyn till upphovsmannarätten speciellt när vi vill använda offentliggjorda bilder som förlaga. Det är OK att teckna/måla/skulptera av ett offentligt gjort verk, men bara för att användas för privat bruk.

Om vi väljer att kopiera av en poster eller annan bild så får vi bara visa upp den för oss själva, inte här på sajten.

Däremot så kan vi använda originalbilden som förlaga och ändra på detaljerna så att vi gör bilden till vår egen skapelse och då visa upp den på sajten.

Morgaine den 30 oktober 2010

[
2010-10-30, 18:13
#1

Den som känner sig osäker och har frågor, var inte rädd för att fråga!

Det finns ju lagliga ställen där man kan hämta bilder av kändisar, till exempel på Wikipedia.

Man kan också skriva till vederbörande och fråga om man får lov att använda en speciell bild.

DesK
2010-10-30, 20:09
#2

Viktigt att tänka på är att det inte räcker med några små detaljförändringar i ett konstverk utan det måste vara tydliga skillnader mellan orginalet och avbildningen. Vi har diskuterat detta om upphovsrätt här på sajten i tråden Fråga om copyright. Eftersom denna sajt bygger på att presentera olika slags konstverk, foton, målningar och så vidare för varandra föreslår jag att var och en som lägger in en bild här också klargör om det är okej att kopiera konstverket i sin helhet eller ej.

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade
[
2010-10-30, 22:33
#3

Desk, kan du lägga in lagtexten som säger hur lite eller mycket man får göra om efter förlagan, för att inte bli fälld för frågan om copyrighten.

[
2010-10-31, 05:24
#4

Är mina indian-teckningar olagliga att jag visade ?  Eller fotot på wolfrobe som jag la in ?

DesK
2010-10-31, 11:26
#5

Gilla det är det där om verkshöjden som Inkanyezi tar upp i tråden W.I.P Sweeney Todd

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade
[
2010-10-31, 11:43
#6

# 4 - Jag kan inte se att dina indianteckningar är olagliga. Dessa människor levde ju på 1800-talet. Då är min Sitting Bull också olaglig, och det kan jag inte heller se. För både fotograf och objekt är döda för länge sedan.

Likaså om man skulle få för sig att måla av en Leonardo målning, så kan man göra detta i lugn och ro. Om man går på konstmuseum så kan man ofta se någon som sitter/står och målar av ett gammalt känt verk.

[
2010-10-31, 14:55
#7

# 5 - Jo jag såg detta nu i tråden. Det skulle kunna tolkas som att filmaffischan är kopierad rakt av i 100 procent av ursprungsbilden.

(Nu vet jag att du sitter på flyget mot en annan kontinent och inte kommer tillbaka hit förrän om tre veckor)

[
2010-10-31, 14:59
#8

Om någon av er funderar på att använda en offentlig bild som förlaga, skriv gärna och berätta om dina planer innan du sätter igång. Nu har vi lagtexten tillgänglig.

Det är tillåtet att kopiera för eget bruk, men inte att visa den här på en offentlig sajt eller på någon annan offentlig plats.

Emo
Emo 
2010-10-31, 18:39
#9

Jag brukar hänvisa till denna website: Bildombudsmannen  eftersom man där kan läsa om rättsfall, hur man kan få hjälp, vad det kan kosta när man bryter mot lagen och mycket annat intressant.

Dit hänvisade jag när jag upptäckte att en f.d. Sajtvärd här hade olovligt använt en av mina bilder för att länka till en annan website än den hon hade tagit den från. Niklas förstod hur illa hon gjort mot mig och ordnade upp en hel del. Det gäller att ha koll på sina verk även om det ofta är svårt att spåra upp de oärliga människorna.

De flesta, som inte begriper att man inte bara får ta det man vill ha när man får ögonen på något åtråvärt, brukar fatta när de blir upplysta.

Många fattar inte att man inte går in i en affär och bär ut det man vill ha utan att göra rätt för sig. Det samma gäller när de får syn på något på nätet. Vill de ha det, så tar de det. Det gäller för ägaren (upphovsrättsinnehavaren) att ta dem på bar gärning.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi Mina figurer: http://parlkonst.se/ Emo, ägare till Emos Shop sen 1973
[
2010-10-31, 19:18
#10

# 9 - Tack för länken!

Jag har skickat en fråga och ser fram emot ett svar som förhoppningsvis kan räta ut ett frågetecken.

Isa56
2011-10-22, 22:11
#11

Hm, det här får mig att fundera.

För att som exempel ta oktober månadsmotiv. Jag har ritat av den. Då undrar jag hur jag får använda den bilden? Får jag till exempel lägga ut den på en egen hemsida för att visa vad jag sysslar med? Hur gäller upphovsmannarätten i sådana här fall?

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"  
SannaHolmgren
2011-10-22, 22:34
#12

#11 Just den bilden är mitt fotografi och det framkommer ju tydligt i tråden att bilden ska användas. Självklart tycker jag att de ritade bilderna tillhör konstnären och ingen annan. Men fotografiet är mitt.

Klurigt på sätt och vis.

Ja vad säger lagen om detta? Får man rita av andra fotografier och kalla bilden för sin egen?

Isa56
2011-10-22, 22:43
#13

#12 Ja, vi fick rita av den. Men vem bestämmer hur bilden som jag ritat får användas? Om jag vill lägga upp bilden, ska jag då uppge din ursprungsbild som förlaga? Klurigt, det här, men ack så viktigt.

"Om du inte gillar något, ändra det. Om du inte kan ändra det, ändra din attityd. Beklaga dig inte. " Maya Angelou"  
_Lo_
2012-06-07, 16:08
#14

Hur funkar det om man inspireras av andra konstnärer. Låt säga att jag hittar en akvarell på nätet med en älg på en äng i dimma.

Jag väljer att göra en egen tolkning av bilden, målar en annan älg på en äng i dimma, med mina egna färger och mitt eget uttryck. Är det ok? Eller har personen som målat en älg på en äng i dimma upphovsrätt på något sätt och jag då stjäl konstnärens idé? Även om min bild absolut inte blir "förvillande lik originalet" så att säga.

Eller ett annat exempel, säg att jag vill måla en björn vid älven. Jag hittar ett foto på en björn på nätet, och har det fotot som förlaga, men lägger in björnen i en egen miljö och gör en egen tolkning av hur björnen ska se ut. Är det ok? Eller är det stöld? Det var ju en konstnär som blev stämd för att han tagit ett existerande foto av Ingmar Bergman som en fotograf tagit, och målat av den och gjort en egen tolkning i just akvarell.

Länk till artkeln om plagiat:

http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/konstnar-anklagas-for-plagiat-av-bild-pa-ingmar-bergman

Lorita
2012-06-07, 16:41
#15

#14 kan man härleda bilden till ursprungsbilden så får du inte sälja eller använda den nya bilden. Det blir alltid en gränsdragning som blir svår.

Med vänlig hälsning _Lorita _Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
_Lo_
2012-06-07, 20:35
#16

#15

Ja, det är verkligen inte lätt.Var går gränsen egentligen. Om någon målar av en ros i en vas och jag också målar av en ros i en vas… blir det plagiat då? För att någon känd konstnär någonstans i världen har målat en ros i en vas före mig.

DesK
2012-06-07, 20:54
#17

Så krångligt är det faktiskt inte! Man måste kunna se tydliga skillnader på de båda objekten. Ta exempelt med blomma i vas, finns ju mängder av olika sorters vaser och rosor, man får alltså tänka ett steg längre när man publicerar sina konstverk.

Läs även artikeln om Upphovsrättslagen

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade
_Lo_
2012-06-07, 21:06
#18

#17

Så om det finns tydliga skillnader mellan en bild jag målat och den bild som jag inspirerats av så är det alltså ok?

DesK
2012-06-07, 21:12
#19

Ja men de måste vara mycket tydliga, funkar alltså inte med nån enstaka liten detalj, utan man ska lätt kunna se att det handlar om 2 olika konstverk.

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade
Lorita
2012-06-07, 21:44
#20

#18 man ska inte kunna härleda din bild till ursprunget

Med vänlig hälsning _Lorita _Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Emo
Emo 
2012-06-08, 06:18
#21

#20 …men det kan man ju både med Arne Anka och Åbergs konst. Visserligen försökte Disneys ett tag med Arne Anka, så han fick använda en spetsig näbb från Buttericks, men nu har han en anknäbb.

Har du en bra förklaring? Jag har det inte och har funderat en hel del.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi Mina figurer: http://parlkonst.se/ Emo, ägare till Emos Shop sen 1973
Upp till toppen