Etikettkonsthistoria
Läst 21713 ggr
DesK
2011-01-24, 13:48

Moderna konstnärer - Günther Uecker

Konstverk av G. Uecker

Uecker föddes 1930 i Wendorf /Mecklenburg i före detta Östtyskland och växte upp på ön Wustrow. Redan tidigt började Uecker med landsskapsmåleri och 1951 började han studera måleri och konst i Wismar, men flyttade 1954 till konstakademien i Düsseldorf. Där studerade Uecker under träsnidaren Otto Pankok. 1957 dök Ueckers första konstverk, med de för honom så typiska spikarna upp.  Uecker är i grunden en mångsidig konstnär som har arbetat mycket med ljus, rymd, skuggor, rörelse och tid. Uecker undervisade vid konstakademien i Düsseldorf från mitten av 1970-talet till mitten av 1990-talet och promoverades till professor där 1976. Till firandet av staten Israels 50-årsdag skapade Uecker 48 akvareller som visades på utställningen Leviathan i Israel. Efter en resa till det av tjernobylkatastrofen härjade Ryssland 1986 skapade Uecker sina kända konstverk i aska.

Hans verk återfinns bland annat på Meseum of Modern Art i New York, Musée des Beaux Arts i Brüssel, den nya Reichtagsbyggnaden i Berlin, i FN:s högkvarter i New York och på många andra håll. Uecker har haft mängder av utställningar runt om i världen, bland annat en på Moderna Museet i Stockholm och en stor utställning med cirka 800 verk på en yta av 400 kvadratmeter i Moskva. Uecker ingick även i den så kallade ZERO-gruppen som startades av hans vänner Verheyen, Fontana och Piene, 2008 startade Uecker ”The Zero Foundation”. Uecker är Zenbuddhist och har alltid engagerat sig mot orättvisor och människors utsatthet, men han har alltid förblivit politiskt obunden, detta bevisas av hans världsvida acceptans. Några av hans ord är ”Om längtan uppfylls är ingen konst möjlig” och ”Konst av konst har aldrig intresserat mig, jag behöver erfarenheten, intrycken och mötena” och ”Mitt mål är att skapa bilder som är ojämförliga uttryck för det inre livet. Jag blottställer mig och just blottställandet är mycket viktigare än konstnärlig kunskap” (Citaten är fritt översatta från tyska av mig).

Min far hade många vänner som var verksamma vid konstakademien i Düsseldorf, dessa var återkommande gäster i mitt barndomshem, en av dem var Uecker som gav far bilden ovan i födelsedagspresent. Det är många timmar som jag har tillbringat på konstutställningar tillsammans med far och hans vänner. Då var det stundom lite tråkigt för en liten flicka, roligare var det att se konstnärerna i arbete och /eller sitta vid elden och grillen under långa sköna (sommar)kvällar och lyssna till samtalen. Detta är en del av de bästa barndomsminnen jag har.

Källor, utöver fars och mina egna minnen, är 2 artiklar ur tidiningen ”Welt am Sonntag” nummer 40 1998 och nummer 19 2010. Jag har också googlat en del och fann då att det förekommer många olika uppgifter angående årtal. I tveksamma fall har jag då valt att ange årtalen som återfinns i de båda tidningsartiklarna. Artikelbilden är ett foto som jag har tagit av Ueckers konstverk som far fick i födelsedagspresent. Det finns mängder av bilder på Ueckers konst eller på konst som inspirerats av Ueckers konst på bland annat Google och Flickr.

Désirée värd för Matlust, Matbröd, Kost, Husmorstips och Hörselskadade
[
2011-01-24, 16:45
#1

Tack för en bra artikel om denna spännande konstnär. Jag skulle vilja se fler av hans verk. Om det finns bilder på Flickr så borde de vara tillåtna att visa här. Jag ska genast bege mig ut på jakt Tungan ute

Vosjes
2011-01-24, 18:28
#2

Intressant läsning! Glad

Med vänliga hälsningar, Sophia Medarbetare på Matlust och Exotiska djur
[
2014-01-28, 11:23
#4

Spännande läsning. 😃

Upp till toppen