Annons:
Etikettkunskapsbanken
Läst 14935 ggr
[GunillaR]
8/16/10, 3:31 PM

Lite om färglära

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Färg är ljus! För tvåhundra år sedan bevisade den engelska fysikern Isac Newton denna teori genom att stänga in sig i ett mörkt rum. Han släppte in en stråle ljus som liknade en solstråle, och han fångade upp denna stråle med ett trekantigt prisma. På så sätt lyckades Newton dela upp det vita ljuset i spektrets färger.

Hundra år senare projicerade en annan berömd fysiker, Thomas Young, ljuset från flera lampor genom olikfärgade filter mot en vägg. Genom att ändra eller ta bort olika strålar kom han fram till en ny avgörande upptäckt.

Med hjälp av enbart tre färger - rött, grönt och mörkblått - kunde han återskapa vitt ljus!

Dessa tre färger kallas de additiva grundfärgerna.

När Young återskapade vitt ljus bevisade han, att han genom att projicera en röd ljusstråle ovanpå en grön kunde fi fram gult ljus. När han projicerade blått ljus på rött så fick han fram magenta. Och när han blandade mörkt blått ljus med grönt fick han cyanblått. Dessa färger kallas de additiva komplementfärgerna.

Hittills har vi talat om ljusstrålar och om att dela upp eller återskapa vitt ljus. Därför talar vi om ljusets färger, och eftersom de består av ljus får man genom att lägga till en färg och blanda två stycken - till exempel rött och grönt - fram en starkare färg eftersom man ju ökar mängden ljus - i detta fall blir ljuset gult (Fysiker kallar detta för additiv syntes)

 *

Liten parentes: Om man ser på gamla fotografier och filmer där man ser svenska flaggan, så förefaller de gula fälten vara mörkare än de blå. Vi säger ju att gult är ljusare än blått, så därför blir detta lite märkligt. Detta fenomen uppenbarade sig då kameran och filmen var ung. Innan färgkopiatorn kom till när man skulle kopiera en färgbild, så kunde det uppstå samma fenomen, att de gulare partierna var de mörkaste efter de svarta.

*

När vi talar om pigmentfärger så är GRUNDFÄRGERNA för pigment:

Magenta, cyanblått och gult.

Bild1.jpg

Blandar man dessa två och två får man fram KOMPLEMENTFÄRGERNA för pigment:

Mörkblått, grönt och rött.

Bild2.jpg

Blandar man grundfärgerna med komplementfärgerna får man TERTIÄRFÄRGERNA för pigment:

 Orange, karminrött, violett, ultramarinblått, smaragdgrönt, ljust grönt

Bild3.jpg

Vilket leder till följande viktiga slutsats:

Med rätt sammansättning av ljusfärgerna och pigmentfärgerna kan man få fram alla färger i naturen genom att blanda endast tre färger: gult, magenta och cyanblått.

Färgcirkeln här nedan visar pigmentfärgerna - våra färger - där pigmentets tre grundfärger (G) ger de tre komplementfärgerna (K) när de blandas, och som sedan ger oss de sex färger som kallas tertiärfärger (T)

Bild4.jpg

Färgerna som är mitt emot varandra är varandras motsats, alltså största kontrast.

KOMPLEMENTFÄRGER

Cyan är komplementfärg till rött

Magenta är komplementfärg till grönt

Gult är komplementfärg till mörkblått

Bild5.jpg

(Här ser man de tydliga kontrasterna!)

OBS! Färgerna här ovan är inte korrekt angivna om du jämför med din egen palett. Det beror på att jag hämtat bilderna från en bok. Färgerna kan också variera beroende på vilken inställning man har i sin dator.

Morgaine i augusti månad 2010

Annons:
stina63
8/28/10, 12:46 AM
#1

Tänk innan visst jag inte om detta, Men på en kurs via jobbet fick jag lära mig om just dessa tre färger. Som jag förstod de så behöver man ändas dessa färgerna för att få fram andra färgerKyss

[GunillaR]
11/26/10, 5:42 PM
#2

Kyss

Lorita
11/28/10, 10:44 AM
#3

och logiskt nog så är det dom tre färgena + svart man köper till sin skrivare Skrattande

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning




[GunillaR]
11/28/10, 12:57 PM
#4

# 3 - Jomenvisst, så är det ju.

Synd bara att det ska vara så förbenat dyrt!

Upp till toppen
Annons: