Övrigt

Kritik och beröm

2010-10-28 23:23 #0 av: [GunillaR]

Det kanske mest negativa för en konstnär är när man får negativ kritik. Men denna kritik kanske också bidrar till utvecklingen. När man får en förklaring på kritiken så kanske man förstår meningen och kan då också se bilden och sammanhanget ur ett annat perspektiv. För om man inte blir kritiserad, så kommer man kanske inte att kunna utveckla sig i sitt måleri.

 

karamell.jpg

Sura eller söta karameller?

 

 

Jag hade en lärare på konstutbildningen som var mycket snabb att ge kommentarer och kritik. Alldeles för snabb många gånger. Det kunde röra sig om en grundläggning som blev kommenterad, något som inte alls skulle synas efter nästa process. För det mesta så gav han konstruktiv kritik och förklarade på ett mycket bra sätt, så att man kunde ta till sig detta. Men ibland var han inte nådig. Ibland blev det nästan regelrätta "avrättningar". Det kunde bli spydiga kommentarer, vassa pikar och direkta avsågningar. Och så gick han - och där stod man ungefär åtta centimeter hög. Hade han slängt en tunna rutten fisk i ansiktet så hade man inte känt annorlunda. Det var tufft!

En gång på en fikarast så frågade en av eleverna honom vad han höll på med just då för ögonblicket - Ingenting - svarade han. Och så blev det inte mera tal om saken.

Efter en liten tid så ville han ha ordet vid "morgonsamlingen". Han ville att alla skulle lyssna. Då berättade han att han inte hade målat eller gjort något annat skapande arbete på sju år. Och nu hade han satt igång med en målning. Plötsligt så förstod han hur vi kämpade och slet för att få till det. Och efter detta så blev han så mycket mer ödmjuk inför våra stapplande steg mot ett bra måleri.

ruta.png

 

Att ge kritik

 

När man ger kritik om ett verk så finns det olika sätt att säga detta på. Man kan säga så här:

  • "det där tycker jag inte om"
  • "öron ser väl inte ut på det sättet!"
  • "ska det vara sådär?"

Eller så kan man säga så här:

"Öronen, kan du jobba lite mera på dem? Leta fram några exempel där man klart och tydligt kan se hur ett öra ser ut. Lär du detta en gång så glömmer du aldrig"

 

 Eller:

"Vad tror du händer om du lägger en skugga där?"

 

Dessa förslag är ju positiva och konstruktiva.

Säg inte kritiken på ett sätt där vederbörande blir sårad. Det är helt onödigt. Tänk efter på vilket sätt du skulle vilja att andra lägger fram kritik mot dina arbeten. Likadant gör du mot andra. Det är ganska enkelt.

En bra träning är att ställa sig framför sitt eget verk och börja kritisera. Men ta med i beräkningen att målargrejorna kommer åka fram igen.

Var inte heller rädd för att tycka. Man kan ju fråga konstnären vad han/hon tänker sig med just det där partiet. Efter att ha lyssnat till förklaringen så kan man lägga fram en egen åsikt eller förslag om hur man kan göra för att åstadkomma den rätta effekten.

 

Att ta kritik

 

Det är en naturlig reaktion när man blir kritiserad, att man blir lite ledsen och sårad. Och framförallt så kan man bli irriterad på sig själv för att man inte såg det uppenbara.

Om du tycker att kritiken är obefogad, att du anser att det du gjort är rätt och att det är din mening med att det ser ut just sådär, så förklara för kritikern att det ser ut så där, det ska vara sådär.

Min faster har alltid tyckt att jag har för starka färger i mina målningar. Det där har hon påpekat sedan hon fick se min första målning som jag gjorde när jag var 17 år. Jag har också alltid tänkt på hennes ord, men mina målningar blir lika färgstarka för det. För skulle jag måla med murriga färger överlag, så skulle det inte vara jag. När jag hade min första utställning så hade jag några målningar där motiven var hämtade från Grekland. I den grekiska solen blir det starka kontraster, fönsterluckorna är lysande blå mot den vita putsen på huset. Så är det, det vet man om man varit där. Och då vill man INTE höra att man använder för starka färger, tro mig!

 

Att ge beröm

 

Man ger inte beröm åt ett verk för att man säger - Åhhhh vad du är duktig! Då ger man personen beröm och inte verket. Man ger inte heller beröm för att man säger att någonting är vackert. Allting är inte vackert här i världen. Det finns konstnärer som gärna vill återge livets hemskheter och världens ondska. Att få till ett sådant konstverk, som verkligen väcker känslor, är precis lika svårt som att få till någonting som är estetiskt vackert, om inte svårare, för då måste vederbörande gå in och gräva i sitt eget mörka djup, annars kan man inte leverera känslan.

När du ger beröm så berätta gärna för konstnären vilka partier som du tycker han/hon har lyckats få fram på ett bra och trovärdigt sätt. För det är ju så i en målning att det finns mer eller mindre bra partier (för det mesta). Berätta gärna att du gillar de starka kontrasterna, just de där linjerna eller en lyckad övergång i motivet.

 

Att ta beröm

 

Naturligtvis är det glädjande att höra att man lyckats med ett arbete. Det brukar dessutom ge lite extra inspiration.

Men kom ihåg att arbeta för dig själv, för din egen utveckling och inte för att du ska få beröm nästa gång du gör ungefär samma sak. För om det är beröm du är ute efter så är risken mycket stor att du fortsätter att göra samma sak om och om igen och att du då inte utvecklar dig. För det är ju så att när man tar steget mot något nytt, så blir det inte alltid så bra i början. Det tar tid att hitta sig själv i det nya, och det ska få ta tid.

 

Slutligen vill jag påpeka att man måste ta reda på om vederbörande vill ha kritik eller om det bara är en uppvisning. Är det en uppvisning så bör man vara lite försiktig på vad man säger om verket. Ser man ett uppenbart fel så är det bättre att pm:a vederbörande och fråga om man får ge ett litet tips eller råd.

 guldplutt.png

Och kom ihåg att detta är en sajt för konstnärer där vi tillsammans ska kunna utvecklas på vår vandring mot nya erövringar inom skapandets värld. Vissa har precis börjat sin vandring medan andra redan har hunnit en bit på väg. Men en sak är jag säker på - man blir aldrig full-lärd!

 

Morgaine i oktober månad 2010

 

Anmäl
2011-02-11 13:47 #1 av: [GunillaR]

Puttar upp denna artikel

 

Anmäl
2011-02-11 17:42 #2 av: Choklad

personligen kan jag nog ta kritik ganska bra.Att ge kritik är för mig svårare, eftersom jag inte är utbildad konstnär. Men jag säger gärna vad jag känner för bilden, vad den förmedlar till mig.

Jag tycker  om att leka med formerna, som att inte allting alltid måste ha samma och de exakta måtten.

Att få överdrriva lite eller mycket, på alla håll, är intressant och ger oanade effkter.

Men vill man ha en korrekt bild av något, som i ett porträtt, måste ju allting vara nästan perfekt, och då blir det genast svårare, mera utmaning och just i porträtt kan jag stirra mig blind på mitt arbete och sedan helt tappa kontrollen på vad jag ser egentligen.

Jag skulle inte klarat att ha en sådan lärare om du beskriver Gilla, en lärare ska enligt min åsikt vara den som puschar och ger en glädjen att fortsätta utvecklas, utan att för den skull vara ouppmärksam på de "fel" man gör. Det var ju tur att han ändrade sig till sist.Glad

Men i konstens värld finns det väl egentligen inga fel? det beror på vad konstnären har menat att tavlan ska bli.

Perfektion eller lek med formerna och fantasin...visst kan man ha båda?

För mig är konst en befrielse i att bara kunna få koppla av och låta fantasin flöda...ett sätt att bara finnas utan krav.

U R us

Anmäl
2011-02-11 19:12 #3 av: [Wideudde]

Vilken fin Artikel, Det är bra att man belyser även det sociala i en konstnärs yrke ;) (och hobby)

Anmäl
2011-02-11 20:29 #4 av: [GunillaR]

# 2 - Jo, han var hård min lärare (jag hade förresten fler men det var han som var min lärare i målning), men hans kritik fick mig att backa tillbaka och hitta nya vägar till att hantera måleriet. Jag hade inte hittat dessa vägar om han bara hade stått och berömt hela tiden. Man bli liten som ena tesked, men man måste ta tag i sin utveckling, om man vill, om man har de amtitionerna.

För det beror ju också på vilka ambitioner man har. Jag har haft och har fortfarande ambitionen att bli en konstnär. Och jag tänker inte ge upp Flört

Anmäl
2011-02-12 12:35 #5 av: Choklad

Jag har ju inte den ambitionen som du har Gilla..jag vill bara ha kul då jag målar, eftersom det är som terapi för mig..

jag målar för att jag älskar att måla, och mår dåligt då jag slutar att måla.

Så jag kommer väl alltid att ha fel på mina alster..men det gör inte mig något, så länge de inte är alltför fula.

Men om jag ska måla något till någon, så gör jag såklart mitt bästa, för jag vill att mottagaren ska bli nöjd med sin tavla .

Det är därför som jag känner att det är viktigt att vara ärlig i sin kritik.Glad

U R us

Anmäl
2011-02-12 13:53 #6 av: [GunillaR]

Jag älskar också att måla, det är en drift hos mig. Jag mår dåligt om jag inte målar, så är det, men jag ser det inte som terapi, jag ser det som ett arbete eftersom varje målning är en utmaning där jag vill uppnå ett viss resultat samtidigt som både själ och hjärta ska vara med.

Och visst är det viktigt att vara ärlig, men det är också viktigt att man tillåter sig att kunna ta kritik om man vill kunna utvecklas.

 

Anmäl
2011-05-17 11:08 #7 av: [GunillaR]

Puttar Glad

Anmäl
2011-05-17 11:43 #8 av: [Malinkonst]

Gilla det är bra att du puttar på denna tråd för att vi konstnärer ska se hur viktigt det är med detta !

Det är ju så att kritik inte är något dåligt bra ett sätt hjälp konstnären att få sitt konstverk extra bra och ge konstnären en putt på vägen så att man kan utvecklas och bli bätter som konstnär *ler*

hälsning

Malin

Anmäl
2012-03-25 12:11 #9 av: [GunillaR]

Dags att ta fram denna artikel igen, kanske Flört

Anmäl
2012-03-25 14:10 #10 av: Lorita

jag anser att kan man inte få och ta rak negativ kritik så är inte den possitiva heller något att få eller ge.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2012-03-25 17:44 #11 av: [GunillaR]

 

Man har ju ett ansvar på sig när ska, antingen ge positiva eller negativa signaler. Kanske ska man tänka efter före och även tänka efter i vilket syfte man ger den negativa kritiken.

Varför vill jag säga detta? Hur kan mina ord uppfattas?

Sen är det också viktigt att inte blanda ihop sak och person.

 

Anmäl
2012-03-25 17:51 #12 av: Lorita

för mig är det så att om någon skriver något negativt så är det just för att ge ett råd och ett tips. jag lägger enbart ut bilder som jag vill ha ärliga omdömen om, får man inte skriva negativt så kommer trådarna bara fyllas av vad "fint" utan någon mening bakom.

Får jag ett ärligt omdöme typ "jag tycker bliden är för kall" då får jag något att tänka på, något jag kan förkasta eller ta till mig för att växa som konstnär.

Just att växa som konstnär är det jag vill få hjälp med när jag lägger ut en bild inte visa hur duktig jag är. Det kan jag lägga ut på en blogg eller hemsida lika väl.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2012-03-25 17:54 #13 av: [GunillaR]

Som sagt, det gäller kanske att skilja på sak och person.

Skulle du skrivit detta svar om det var till någon annan? Det behöver du inte svara mig på, men du kan ju ställa frågan till dig själv.

 

Anmäl
2012-03-25 17:58 #14 av: Lorita

#13 jag skulle skriva så till alla man lär av att få reda på vad man kan göra bättre inte få falska jag tycker om, sen kan man vara olika känslig för att få negativa synpunkter men då kanske man inte ska visa sina bilder/alster

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2012-03-25 18:41 #15 av: [GunillaR]

När jag lade upp sajten så valde jag att lägga upp en kategori som heter "Arbeten för kritik och beröm". Vad jag kan se så finns den fortfarande.

Om jag väljer att lägga in mina arbeten där, om jag känner mig osäker på det jag har gjort, ja då får jag ju också vara beredd på att få kritik. Men nu talar jag om kritik och inte oförskämda uttalanden.

Om jag väljer att lägga in mina bilder under de andra trådarna, då ska jag inte behöva ta emot oförskämdheter.

Jag tror att till och med detta kan du instämma under.

Om du vill ha annorlunda bestämmelser, då får du också ändra sajten, bestämmelserna och diskussionskategorierna.

Jag är inte, och jag kommer inte heller att vara rädd för att visa upp mina arbeten, men jag väljer ett annat ställe än denna sajt.

För jag antar att du hellre vill ha vassa kritiker än folk som visar och delar med sig av sin konst.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.