Annons:
Etikettkonsthistoria
Läst 16789 ggr
[GunillaR]
8/28/10, 7:47 PM

De gamla mästarna - 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Leonardo Da Vinci (1452-1519) Egentligen behövs ingen närmare presentation på en av världens absolut mest kända konstnärer, Leonardo Da Vinci. Till Italien kom det flamländska måleriet med målaren Justus van Gent (1410-1480) Se bild 1. Da Vinci tillhörde de italienska målare som genast började använda denna nya metod.

Bild 1 (Justus van Gent - Music 1470)

Justus_of_Ghent_Music_c1470s.jpg

Leonardo föddes 1452 i Vinci, nära Florens. Under sin lärlingstid verkade han i konstären Andrea Verrocchios ateljé i Florens. Bland hans studiekamrater kan vi hitta Botticelli, Perugino, Chirlandaio och Filippo Lippi. (Tänk om man fick vara med där!) När Leonardo var 20 år gammal var han redan skråmästare.

Leonardos intresse var inte bara måleriet utan även arkitektur, musik, hydraulik, geologi, botanik och anatomi. Han skrev en berömd bok som heter "Avhandling om målarkonsten" På en sida kan vi läsa:

"Det är bättre att försöka vara känslig i sina målningar än att använda grova konturer. Lägg märke till att gränsen mellan skugga och ljus inte är en linje utan någonting som kan liknas vid en rökdimma"

I dessa ord finns en av de mest revolutionerande principerna i måleriets historia; "sfumato", sammansmältningen av konturerna hos figurer och föremål med luftrummet i en målning. I Leonardos arbeten kan vi för första gången se luftens inverkan mellan föremålen och de borttonade partierna i bakgrunden - luftperspektiv. För att uppnå detta utvecklade han en ytterst noggrann teknik, som innebär att man bygger upp den ena färglasyren på den andra, så att detaljerna bleknar bort tills de knappt längre syns.

leonardo-da-vinci-lady-with-an-ermine.jpg

Morgaine i augusti månad 2010

Annons:
[GunillaR]
8/28/10, 7:50 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

(La Cioconda – Monalisa)

Figurens former och volym framstår mjukt svängda och smälter samman med landskapet i bakgrunden. I detta landskap ser man också ett bra exempel på den stora nyheten - luftperspektivet.

[GunillaR]
8/28/10, 7:51 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Leda och svanen

(jag är inte säker på om detta är originalet eller en kopia)

enola
8/28/10, 8:09 PM
#3

Den sista bilden har jag nog inte sett förut, det var lite underliga proportioner på kvinnan. Hade inte Leo någon fru undrar man ju då? :D

Hörde att männen sällan fick se barn på den tiden, och det är därför barnen har lite mer vuxna drag eftersom målarna fick måla efter det dem viste om.

Sajtvärd på Utomjordiskt och medarbetare på Konstnärer!

[GunillaR]
8/28/10, 8:16 PM
#4

Nej han hade ingen fru. Inte vad man vet.

Jo barnen ser lite konstiga ut på de gamla målningarna, speciellt om man tittar på 1700-tals målningarna där många av dem ser ut miniatyrvuxna.

Jag ska kolla lite mer på denna bilden, tycker den är lite för klar i kontrasterna. Men verket finns! Det finns även bilder på hans skisser på huvudet. Ska se om jag hittar mer.

[GunillaR]
8/28/10, 8:23 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Här kommer en bild på en skiss till huvudet. Det är nog så att det är originalet.

Playja
8/28/10, 9:13 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Blir inte klok på Leda och svanen *s*  Hittade denna länk

och det är inte samma som #2.

Jag lägger in bilden, länken finns ovan

Annons:
[GunillaR]
8/28/10, 10:29 PM
#7

Hmmm………………..märkligt! Detta måste undersökas närmare.

Agda
8/28/10, 11:48 PM
#8

Hittade texten nedan på denna sida.

"Denna teckning återger Leonardo da Vinci skildring av Leda och Svanen, ett ämne från den grekiska mytologin. Leonardos målning förstördes runt 1700, men är känd genom otaliga kopior."

Sedan hittade jag texten nedan från denna sida.
"Leda och Svanen, kopia av Cesare Sesto efter ett förlorat original av Leonardo, 1515-1520, olja på duk, Wilton House, England."

[GunillaR]
8/29/10, 2:16 AM
#9

Jag tror det är den första varianten, om man nu koncentrerar sig på bakgrunderna och detaljerna där. Det är som Da Vinci skulle ha gjort. Färgerna är också mildare än på postern.

# 8 - Det var ju en grekisk myt som Da Vinci var inspirerad av.

Tänk så mycket man får lära på Konstnärer, grekisk mytologi!!!

He he Cool

Agda
8/29/10, 2:34 AM
#10

#9: Du skrev ju i inlägg #2 att du inte visste ifall bilden var orginalet eller en kopia, i den övre av de 2 texterna jag skrev så står det att Leonardos ex. förstördes på 1700-talet. Och i den nedre av texterna så står det vem som målat det ex. som du lade upp. Den kopian skall alltså vara ganska identiskt med orginalet.

Skulle ha skrivit lite mer förklarande i #8, men jag är dunderförkyld med bomull runt hjärncellerna (känns det som iallafallFlört).

[GunillaR]
8/29/10, 3:03 AM
#11

# 10 - Tack för att du förklarade mysteriet. Märkligt i alla fall att där var en känsla av att något inte stämde.

Krya på dig förresten!Glad

Playja
8/29/10, 3:22 AM
#12

#9. Har varit ute på nätet och kolla lite och hittade ännu en variant av Leda och Svanen.

Till sidan

Man får klicka på Masters galleri och då finns bilden längst ned i mitten.

Spännande att det finns flera olika. Glad

[GunillaR]
8/29/10, 1:31 PM
#13

Ja, verkligen spännande att se hur olika de tolkas. Att bakgrunden ändras. Men kvinnan är egentligen densamma. Som Enola skrev ovan så har hon väldigt konstiga proportioner. Om man tittar på hennes högra underarm så är inte detta en ung kvinnas utan en mans.

Annons:
Playja
8/29/10, 3:07 PM
#14

Måste erkänna att jag läste inte inlägg #8 ordentligt innan jag postade mitt inlägg #12   Skäms(ej heller #10 och #11)Skäms

Det förklarar ju varför det finns olika varianter… men det blev en väldigt intressant vinkling av Da Vinci´s  Leda och Svanen tycker jag.

Har ännu en gång lärt mig något nytt. Flört

Tack för en bra artikel som gjorde mig ordentligt nyfiken! *tummen upp*

Choklad
8/29/10, 5:26 PM
#15

Jag undrar om inte även Mona Lisa var en man? Jag vill minnas (om jag nu inte har helt fel) att Leonardo hade en ung pojke som lärling, och att han fick stå modell för den tavlan.

Det kan ju också vara så att han ville uttrycka styrka genom att rita en mansarm på kvinnan.

Leonardo blev ju anklagad för "häxeri" )tror jag) eftersom han obducerade lik och ritade av dem, så jag tror nog att han visste hur en kvinnokropp såg ut. Han har ju även ritat av ett foster i magen. (fy vad man måste göra på den tiden som konstnär för att få veta hur saker och ting såg ut)SkämsSkäms

U R us

[GunillaR]
8/29/10, 6:42 PM
#16

# 15- Jo han lär ha haft en "svart verksamhet" där han fick tillgång till samhällets utslagna när de dog. Detta var ju hädelse enligt kyrkan.

Mona Lisa en man? Ja det är svårt att avgöra. Man ser ju inte så mycket mer än ansikte till urringningen och händerna. Men om man jämför hennes ansikte med skissen på Leda, så är ju Leda mycket mera kvinnlig.

enola
9/3/10, 12:06 AM
#17

Kan vara intressant att leonardo hade kunskaper om "flower of life" symbolen också. Det framgår från hans skissböcker. Skulle vara intressant att läsa vad han skrivit också :)

Sajtvärd på Utomjordiskt och medarbetare på Konstnärer!

[GunillaR]
9/3/10, 1:33 AM
#18

# 17 - Bilden du har bifogat syns inte.

Nu blev jag också nyfiken!!

DesK
9/5/10, 10:37 PM
#19

Frånsett allt intressant ni redan har sagt här kanske man kan tänka att många kvinnor förr var betydligt mer muskulösa och därmed såg mer manliga ut. Visst har Leda i Leda och svanen en mycket konstig kropp, men titta på den och jämför med en modern kroppsbyggerska, då tycker jag i alla fall att man kan se stora likheter.
Leonardos måleri och övriga verk är mycket spännande och intressnta att titta närmare på.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Choklad
9/5/10, 11:27 PM
#20

Har inte tänkt på det,  kvinnor arbetade ju mycket mera kroppsligt än vad vi gör idag. Nu har vi tack och lov maskiner som får göra grovgörat. Tvätta för hand varje dag och baka mycket bröd med kraftiga degar kan man nog få muskler av…och de bar ju vatten också..om jag inte har helt fel nu

U R us

Annons:
DesK
9/5/10, 11:33 PM
#21

Choklad visst är det så, kvinnorna skötte alla tunga hushållssysslor för hand (inklusive bära vatten), maskinerna kom ju först många år senare.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Upp till toppen
Annons: